Branża gastronomiczna w Polsce ma liczne obowiązki, jakie są do dopełnienia. Jeden z nich to zadbanie o odpowiednią jakość wypuszczanych ścieków do kanalizacji, a o tym mówią przepisy prawa. Jeżeli jakaś kuchnia używa duże ilości tłuszczu, to wówczas nie można takich ścieków wylewać bezpośrednio, a muszą one zostać wcześniej dobrze oczyszczone.
Służą do tego odpowiednie separatory, jakich montaż jest w wielu przypadkach konieczny. Jeżeli jakiś bar czy restauracja takie urządzenie musi zainstalować, to należy to zrobić w odpowiedni sposób. Ważne jest przede wszystkim to, żeby przegląd separatorów nie miał problemów z dostępem. Firmy oferujące takie usługi dysponują wprawdzie odpowiednim sprzętem, ale czasami trafiają się sytuacje, że nawet on nie pomoże.
W takim przypadku trzeba w jakiś inny sposób sobie poradzić, ale z tym się też będzie wiązała zupełnie inna czyszczenie separatorów cena za nietypowe usługi. Tak więc jeżeli ktoś nie ma ochoty przepłacać, to musi wszystko zrobić zgodnie z zasadami. Systematyczne czyszczenie separatora ma duże znaczenie, gdyż separatory dość szybko się zapychają.
Jeśli przez większy okres czasu tłuszcz nie zostanie z nich odciągnięty, to w pewnej chwili zacznie się przelewać do kanalizacji, a to jest zabronione. Terminy czyszczenia najlepiej uzgadniać z firmą, która zajmować się będzie wszystkim. A uzależnione to powinno być od wielkości zbiornika i pojemności ścieków, jakie będą do odfiltrowania.